Sernik Nesquik na spodzie Brownies

Nazwa ciasta wiążę się z lekkim oszustwem/zapożyczeniem z mojej strony. Powinno nazywać się Milo – tak jak bardzo popularne w Australii kakao wymyślone przez Thomasa Mayne’a. Niestety Australia jest dość daleko i z tego powodu Milo jest ciężko dostępne w Polsce. Na szczęście Nesquik też jest zacnym produktem, więc dokonałem bezczelnej podmiany. To jeden z moich ulubionych serników. Przywodzi na myśl wspomnienia z dzieciństwa takie jakie jak wyjadanie Nesquika łyżką, kiedy nikt akurat nie patrzył. Drugim istotnym składnikiem ciasta jest spód Brownies, który sprawia, że czekoladowy smak ciast jest jeszcze intensywniejszy.

sernik11_resize

 

Składniki na spód Brownies:

115g masła

100g gorzkiej czekolady

1 szklanka dorbnego cukru do wypieków

2 duże jajka

115g mąki pszennej

 

W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło do którego dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy od czasu do czasu kiedy powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawiamy na bok do wystygnięcia. W misie miksera ubiajmy jajka z cukrem na gładką puszystą pianę. Dodajemy powoli sos czekoloadowy (ostudzony) do masy jajecznej dalej miksując do połączenia. Dodać przesianą mokę i zmiksować.

Piekarnik nagrzać do 180C. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę brownies przelać na spód i wyrównać. Piec przez 25min i wyjąć z piekarnika.

sernik02_resize

Składniki na masę serową:

420g śmietanki kremówki 36%

475g sera twarogowego zmielonego min. 3-krotnie

100g cukru pudru

280ml mleka

2 szklanki Nesquika w proszku

6 łyżeczek żelatyny

 

Mleko przelać do rondelka i podgrzewać do momentu zagotowania. W czasie gdy mleko się podgrzewa rozpuszczamy żelatynę z 4-5 łyżeczkami zimnej wody i odstawiamy na 5min aż napęcznieje. Ściągamy rondelek z palnika i dodajemy przesiane kakao i mieszamy. Dodajemy żelatynę i dokładnie rozpuszczamy z kakao żeby nie było żadnych grudek. Rondelek odstawiamy do wystygnięcia. Przelewamy śmietankę do miski i ubijamy ją do uzyskania sztywnego kremu. Pod koniec dodajemy cukier puder i miksujemy. Do dużej miski przekładamy twaróg i rozdrabniamy za pomocą miksera. Przelewany ciepłe kakao i dokładnie miksujemy. Ubity krem dodajemy w kilku partiach do masy i delikatnie mieszamy. Przygotowaną masę przelewamy na ostudzony spód brownies i wstawiamy do lodówki na noc. Jak chcemy udekorować ciasto to można wyciąć szablon kontynentu Australii i posypać kilkoma łyżkami kakao.

Kusi na ciasto!

 

sernik04_resize

sernik03_resize

sernik12_resize

sernik06_resize

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>